fredag 29 maj 2015

PirateN

Tjena, tjena- mittbena! Här kommer ett litet inläg om piraten, hehe :-)


Fritiof Nilsson, även kallad “piraten” var en svensk fotbollspelare, författare och advokat.
Han föddes den 4 December 1895 och dog den 31 januari 1972


Han har skrivit flera romaner och noveller som bl.a:


Bombi Bitti och jag (även filmatiserad)


bokhandlaren som slutade bada (även filmatiserad)


Historier från Färs (novell samling)


Med flera.


Han skötte sig inte i skolan och blev flera gånger hotad med att bli relegerad frpn skolan och han bad sin pappa att få sluta skolan då han inte gillade ordningen som fanns i skolan. Han hade även ett alkohol problem i största delen av sitt liv.


Hans debut, “Bombi Bitti och jag” blev en stor succé och han flyttade till Kivik och senare till Malmö där han senare dog. Han är var en mycket respekterad författare fast han hade stora problem med alkoholen, vilket många tyckte var negativt. Det finns en staty som avbildar piraten i Kivik.


På hans gravsten står det: “är under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972” Vilket visar på hans humor som han hade genom hela livet.

Av Arwid Nygren
Tack och hej, leverpastej! XOXO

tisdag 26 maj 2015

Karin Boye av Nathaile



Karin Boye föddes i Göteborg på 1900- talet. Hon var en mycket lugn tjej som älskade att sitta på sin pappas kontor och läsa böcker. Hennes föräldrar var ganska så rika. Pappa Fritz var ingenjör. Han var en ganska så tyst och tillbakadragen man. Mamma Signe var tvärtemot. Hon var en glad och bestämd dam. Karin tyckte om att vara med sin pappa, för han satt oftast på sitt kontor och läste. Hon var däremot lite rädd för sin mamma och undvek henne så mycket hon kunde.

 Karin var väldigt duktig i skolan och hon kunde läsa redan när hon var fem år. Hon svarade alltid rätt på alla frågor som fröken ställde och svaren kom alltid på rim. Hon älskade att skriva på rim och började skriva dikter. De handlade oftast om inre känslor, kärlek och döden.

I sin ungdom kom Karin på att hon gillade tjejer. Denna insikt kom som en chock för henne och hon lovade sig själv att aldrig berätta detta för någon.
När hon är 20 år bestämmer hon sig för att berätta om sin sexuella läggning för sin mamma. Mamman tar beskedet positivt trots deras trasiga relation. 
Hon vill bara att dottern ska vara lycklig och på vilket sätt spelar ingen roll.

Hon utbildade sig till lärare. Men det det blev bara en kort period i hennes liv som lärare för skrivandet tog allt mer tid. Karin började intressera sig för polititska åsikter och skrev ut många artiklar i tidningen. Den mest kända tidskriften var Carté där hon bla skrev om religion, psykologi och kvinnoförtryck. Hon var även med och startade upp tidskriften Spektrum. Under tjugotalet skrev hon bara diktsmlingar. Senare på trettiotalet gav hon ut fem romaner. Den mest kända  romanen var Kallocain.

Karin B ville inte vara annorlunda så hon kämpade hårt med att förtränga sina känslor. Hon började läsa om buddismen och mediterade för att få kontroll på känslor och begär. Hon dejtade även flera män och gifte sig senare med en medarbetare. Men hennes känslor för kvinnor gick inte att få bukt med, utan hon fortsatte att skriva kärleksdikter till den "förbjudna kärleken".

År 1932 åkte Karin till Berlin för att få hjälp med att må bättre. Hennes äktenskap var dåligt och det var meningen att mannen skulle ha följt med, men fick förhinder. Hon började gå hos en känd psykolog som fick Karin att acceptera den hon var. Resultatet av behandlingen blev inte som paret hade tänkt sig. Det slutade med att hon blev kär i en halvjudinna i Tyskland. De flyttade ihop och Karin kände sig helt plötsligt hel. 

Hon började skriva många ljusa fina dikter om kärleken. Men lyckan blev inte som hon hade tänkt sig. Karin känner att skrivandet inte blir lika roligt och hemmet blir som ett fängelse. Hon börjar tänka på sin väninna i Alingsås och söker upp henne. Mötet med denna kvinna blir till en stor förälskelse. Karin känner sig hel igen och tror att hon kan bli hennes räddning ur det andra förhållandet. Men lyckan går i krasch för väninnan är döende i cancer. 

År 1941 tar Karin Boye en giftflaska med sig och beger sig till strandens utsiktsberg. Där bestämmer hon sig för att avsluta sitt olyckliga liv.

Karins livshistoria tycker jag var mycket tragisk. Att behöva leva med en sån hemlighet så länge måste ha varit svårt. när hon väl finner sin lycka och känner sig hel igen slutar allt med ett självmord.               
    

Vilhelm Moberg av Henrik


Hej bloggen, idag ska jag berätta vad jag har lärt mig om den svenska författaren Vilhelm Moberg.

Vilhelm Moberg är en svensk författare som levde mellan 1898 och 1973. Han var en av 7 barn i familjen. Han är uppvuxen i Småland och bodde i hans mors barndomshem när han var barn. Redan som barn hade Vilhelm ett intresse för att läsa och skriva och som 13-åring blev han för första gången publicerad. Han deltog då i en ungdomstidnings novelltävling. Dock kom han endast på 18:e plats men fick ändå ett diplom + en affisch!

Som 21-åring fick han sitt första riktiga jobb, som volontär på Vadstena Länstidning. Han flyttade sedan runt på olika tidningar tills han stannade på Vadstena Länstidning än en gång. Då träffade han Margareta Törnqvist som senare skulle bli hans fru och de gifte sig i Vadstena klosterkyrka.

Vilhelms första verk fick hård kritik men folket tyckte om hans dramatik, hans första pjäs hette Hjonelag skall med böneman byggas. Han fortsatte dock med sina romaner och lyckades senare i livet. Han skrev t ex en trilogi , Sänkt sedebetyg, Sömnlös och Giv oss jorden. Denna trilogi handlar om Knut Toring som jobbar som redaktör, gift och 2 barn precis som i Mobergs egna liv.

Sedan släpptes Mobergs mest kända verk Utvandrarserien. Den handlar om en småländsk familj som flyttar till USA. Återigen knyter Vilhelm ihop sitt egna liv med hans verk genom smålandsfamiljen. Detta är kanske inget jättestort men jag tycker ändå att han sammanknyter det till sitt egna liv för att göra det hela mer personligt. Tidigare i Mobergs liv hade han själv tänkt emigrera till USA.

Jag har fastnat för hur han knyter an sina verk till sitt egna liv, jag tycker det blir mer intressant och roligare på något vis. Jag vet inte varför men det är en liten grej som lyfter hans verk enligt mig. Jag har själv inte läst någon av hans böcker men har läst kortfattade analyser och redovisningar samt läst om hur han levde som en ung man och om hur han blir missnöjd med sin situation och vill flytta tillbaka till sin hemstad. Han gör det aldrig själv men han skriver istället om det i sin bok om Knut Toring.
Harry Martinson

Harry Edmund Martinson som hans fulla namn lyder föddes den 6 maj 1904 i Jämshög någonstans i Blekinge. 11 februari 1978 dog han en helt naturlig död i Stockholm där han bodde under sina sista år i livet. Han var en svensk författare som 1974 tog mot Nobels litteraturpris, priset delade han med Eyvind Johnson. Hans första verk var dikten “Sanningssökare” som han 1927 publicerad i tidningen Arbetaren. 1929 medverkade han i antologin Fem unga och senare samma år publicerade han sin allra första diktsamling som hette Spökskepp. Men han slog aldrig riktigt igenom med dessa dikter. Det skulle han göra med senare verk.

Harry hade en ganska tuff uppväxt då hans pappa avled i lungtuberkulos 1910 och när hans mamma 1911 emigrerade var den hemska, föräldralösa uppväxten ett faktum. Hans mamma lämnade honom alltså ensam i Sverige utan någon som helst nära släkting som skulle kunna ta hand om honom. När Harry hittades på gatan några dagar efter att mamman hade åkt så såg han inte bra ut. Men han blev intagen på barnhem och ackorderades sedan ut som fosterbarn. Harry spenderade tid på olika barnhem runt om i landet; till exempel i Göteborg och Skeppsgossegården i Karlskrona. Vid 17 års ålder gick han ut till sjöss och seglade jorden runt. Under denna tid läste han mycket böcker och det är egentligen så han började skriva sina egna böcker och dikter. Men på grund av en lungsjukdom fick han gå i land för alltid för hans plan var att dö till sjöss.

Harry var gift med Moa Martinson mellan 1929 och 1941 och med Ingrid Lindcrantz från 1942 ända tills han dog. Under hans giftermål med Moa var han mest produktiv med att skriva böcker som dock publicerades flera år senare. Men han slog igenom med diktsamlingen Nomad 1931. En av hans mest kända verk är Nässlorna Blomma som publicerades 1935. Nässlorna Blomma handlar om ett oönskat barn på resa genom Sverige och många tror att det är en historia om Harry själv.

Jag har själv aldrig läst något som Harry har skrivit, men jag kan tänka mig att att hans böcker och dikter väcker många känslor hos läsaren. Det är han också känd för. Det jag verkligen fastnade för hos Harry var hans enorma vilja att fortsätta, att han aldrig gav upp.

Så, Harry var en väldigt speciell och unik person. Han blev lämnad av sina föräldrar när han var endast sex år. Han reste jorden runt på en båt och ville dö till sjöss. Det var hans plan i livet, men han drabbades av en lungsjukdom och fick gå i land för alltid. Eftersom han hade läst mycket böcker bestämde han sig att börja skriva och det  gick ju bra för honom. Han fick ju liksom Nobelpriset 1974. Så där ser man, livet blir inte alltid som man vill, men man måste göra det bästa av situationen. Det gjorde Harry i alla fall.



av Ivo Kuijpers 9c

söndag 24 maj 2015



Esaias Tegnér

Hejsan bloggen idag hade jag tänkt att skriva ett litet inlägg om Esaias Tegnér!

Esaias var en svensk visförfattare som föddes i Kyrkerud här i Säffle den 13 December 1782. Han föddes i en familj där hans pappa var kyrkoherde och hans mamma var dotter till en kyrkoherde. 

Han var under sin livstid den allra största diktförfattaren av alla och han skrev dina dikter på ett sådant sätt så att man tydligt kan känna igen hans verk. Han skrev ofta mycket om fosterlandet och skrev om det på ett väldigt positivt sätt då han tycktes älska Sverige.

Han skrev sina dikter på ett ganska optimistiskt sätt då han ofta menade att det var bättre att ibland göra dumma saker än att inte göra något alls. Man kan tydligt se en stark vilja för just detta i många av hans dikter. På det här sättet skrev han framför allt under sina yngre år sim diktare.

Han skrev på ett ganska gammalmodigt sätt redan då och han ville väcka känslor och tankar hos dem som läste hans dikter. Ett exempel på detta är dikten Svea som handlar om hur Ryssland erövrade Finland så då tillhörde Sverige. Han ville då väcka sinnet hos många svenskar och få dem att inse att det kanske hade varigt bättre att göra något dåligt än att inte göra något alls för att hindra Ryssarnas intrång.

En annan känd dikt är Frithiofs saga som kom att bli älskad av näst intill hela Sverige. Dikten är skriven på vers och handlar om Frithiof som är kär i kungadottern Ingeborg vars två bröder försöker att hindra honom från att gifta sig med henne, då Frithiof endast är en bondson. Denna berättelse utspelar sig i det gamla Norden på vikingatiden. Även i denna dikt kan man tydligt se de typiska Esaias-dragen då det även i denna dikt handlar om att det det är bättre att göra något åt saken då det är något som hindrar en istället för att låta saker och ting vara. Den är också ganska konservativ då den utspelar sig på vikingatiden ,vilket också är ett tydligt tecken på att det är Tegnér som skrivit den, samt att den också utspelar sig i Sverige under en tid som Svenskarna var ett välkänt folk i Europa.

Han gillade även att koppla in religion i sina dikter vilket han gör i Frithiofs saga då han koppar in de fornnordiska gudarna på sina håll i dikten. Kristendomen skrev han också en del om eftersom han själv var en troende kristen och han skrev ofta fina och positiva saker om framför allt kristna män när dom förekom i hans dikter.

Jag gillar Esaias sätt att skriva och tycker att han verkar ha varit en oftast mycket glad och optimistisk person som skrev dikter som faktiskt till med lockar mig att läsa även om jag inte är för just den genren. Jag gillar Esaias positiva skrivande och hur han uppmanar människor till att våga göra vad de känner för. Hans staka personlighet  gör också att hans dikter tydligt är skrivna efter ljust hans egna tankar och idéer och inte efter vad andra tyckte och tänkte runt omkring. Han verkar ha vrit en riktigt härlig snubbe under hans 63 år.

Som lite curiosa kan jag snabbt nämna att min mormor och morfar tros ha ett av Esaias gamla skrivbord hemma som funnits i släkten under många år. Ganska häftigt om man tänker få hur stor han var under sin tid och att det är såpass bra bevarat efter så många år! / Oscar Säily Jonsson 9c

Pär Lagerkvist av Linnéa

Pär Lagerkvist föddes den 23 maj 1891 i Växjö. Pärs far som var bangårdsförman vid järnvägen gjorde att Pär växte upp vid stationens bullriga miljö.
Även om Pär växte upp vid en bullrig miljö innehöll hans hem ändå en trygghet och ro. Pärs föräldrar var djupt religiösa och berättade själv att Bibeln och Psalmboken var de enda böckerna som fanns i hans barndomshem. Redan som tonåring tvivlade Pär på Kristendomen och blev istället inspirerad av tidens tankar om socialism samt vetenskapens snabba utvecklingar.

Pär gick i skola i Växjö och tog studenten 1910. Efter sina skolår ägnade sig Pär åt att med tiden utveckla ett ovanligt rikt författarskap, som inkluderade dikter, romaner, noveller och skådespel. Pär var även en samhällsdebattör.

Pär återkom ständigt till de frågor han ställt (som ung):
- Varför lever vi?
- Hur ska vi förstå den världen vi lever i?
- Vad betyder döden?
- Varför svarar inte gud?

Pär Lagerkvist var en av de första svenska modernitiska diktarna. Det kunde man se i hans diktsamling Ångest. Dikten skrev han under första världskriget, dessa hemska rädslor och under det oroliga läget världen var i, framkallade ångest hos många människor. Pär, som redan var medfödd med ångest, gick dessutom genom en personlig kris vid denna tid.
Diktsamlingen, som var hans första kom ut 1916. Dikterna är fyllda av starka och mörka känslor.

Det är fel att tro att Pär Lagerkvist bara skrev ångestfyllda och meningslösa diktningar i livet. Han har även gett prov på många andra sidor. Som stilla lycka, kärlek, mänsklig gemenskap osv.
En av dessa dikter börjar såhär:
Det är vackrast när det skymmer.
All den kärlek himlen rymmer
ligger samlad i ett dunkelt ljus
över träden, över markens hus.

Denna dikt kommer ur boken Kaos och publicerades 1919. Kaos består även av 3 delar, bla. en pjäs som heter Himlens Hemlighet och Den fordringsfulla gästen som är en prosatext och dikten I stället för en tro + andra dikter.

Pär Lagerkvist var även gift med danskan Karen Sörenson under några år. De fick dottern Elin Lagerkvist (1918-2009). Efter deras skilsmässa gifte han om sig 1925 med Elin, kallad Elaine, född Hallberg (1891-1967). I andra äktenskapet blev han far till Bengt Lagerkvist och Ulf Lagerkvist.

Pär Lagerkvist dog 1974, 83 år gammal.

Jag ser Pär Lagerkvist som en bra författare. Jag har läst själva dikten Ångest och tyckte den var bra. Jag skulle absolut kunna läsa resten av hans diktsamlingar och böcker.
Hans sätt att skriva är inte svårbegripligt och komplicerande - i varje fall inte till ytan. Lagerkvists poesi kännetecknar jag som uttrycksfullhet. Ofta är Lagerkvists poesi enkel och innerlig, han skriver t.ex. om enkla människor fast dikten själv har en fast tro. Nästan all hans poesi innehåller grubbel över tillvarons mening och om gud finns.
Han gör så man får tydliga bilder fulla av liv och närhet även om det är hemska handlingar. Man ser sig lätt in i bilden av hans poesi eller text.

Det som jag uppfattar av det lilla jag läst om i romanen Gäst från verkligheten som handlar om en ängslig orolig pojke är att han kunde skriva för negativt, även om han var positivt ibland blev det för mycket.



Pär Lagerkvist av Petra N

‘’Det är vackrast när det skymmer. All den kärlek himmeln rymmer ligger samlad i ett dunkelt ljus över träden, över markens hus.‘’


2715503_2000_1301.jpgVem skulle kunna tro att en sådan vacker text om ljushet i livet var skriven av en man med djup ångest? Pär Lagerkvist är mannen som ligger bakom den texten, som är ett utdrag ur Kaos. Lagerkvist föddes 1891 i Växjö, Småland och dog 11 juli 1974. Han blev alltså 82 år gammal. Han växte upp i en väldigt religös familj och han sa själv att de böcker som fanns i hans hem var oftast psalmer och/eller biblar. Det ironiska med detta var att Pär själv tvivlade på kristendomen och religioner över huvudtaget redan som tonåring. Han hade tidigt tankar om socialismen och den snabba vetenskapens utveckling.1912 debuterade han med diktsamlingen Ångest. Förutom dikter skrev han även romaner, dramatik och även artiklar om konstverk.


Pär Lagerkvist var som sagt en man som levde med grov ångest och därför reflekterades det ofta i hans skrivande. Ganska tydligt framgår hans svårigheter i hans första diktsamling som han döpte till Ångest (han gick rakt på sak iallafall..). Diktsamlingen inleds med orden; ‘’Ångest, ångest är min arvdel, min strupes sår, mitt hjärtas skri i världen.’’ Dikten skrevs under första världskrigets, visst var ångesten på hög nivå hos alla men Pär skrev kontinuerligt om ångest och dessutom hade han medfödd ångest.


Personligen har jag inte läst något av hans verk, olyckligtvis, men fastnade för honom som person och allt som skrevs om honom. Det jag föll för som mest var hur var väldigt engagerad i samhället och vad som hände runt honom. Han tog för sig och sa som han tyckte och hade sin ställning mot facism och nazism under WW1. Vilket i mina ögon är väldigt modigt gjort av honom, för p.g.a hans ställning blev han uppskriven på tyskarnas dödslista. Självklart lönade sig detta för Lagerkvist då han blev invald i Svenska Akademin 1940 och fick Nobelpriset i litteratur 1951.

torsdag 21 maj 2015

Victoria Benedictsson av Ida G

Victoria Benedictsson föddes I en liten stad i Skåne som heter Hörby. Hon fick ingen idyllisk uppväxt utan var otrygg och uppfostrad att bli en pojke. Trots många hinder att ta sig över i uppväxten och även senare i livet lyckades hon inom skrivandet tack var en viss Ernst Ahlgren.


1850 föddes Victoria i ett lantbrukarhem i Skåne. Hennes uppväxt var tuff då hennes mamma inte brydde sig särskilt mycket om henne och hennes pappa uppfostrade henne som en pojke till en början. Victoria gjorde saker som killarna gjorde som att rida, träna, vissla och svära. Detta var något Victoria egentligen inte ville, hon var ju intresserad av litteratur och konst och hade också fått godkännande av sin pappa att studera vidare på konstakademin i Stockholm. Till Victorias stora besvikelse bröt hennes pappa detta löfte.


I protest gifte hon sig sedan med en 28 år äldre man med fem barn, äktenskapet blev tyvärr olyckligt, som man nästan kunde räkna ut innan. Under tiden hon var gift med den äldre mannen hittade hon en utväg från sin olyckliga vardag genom skrivandet, detta ledde sedan till hennes framgångar inom litteraturen. Hennes första och mycket kända bok Pengar liknade hennes eget äktenskap mycket då den handlar om en ung tjej i ungefär samma situation som Victoria.


Vem var denna Ernst Ahlgren då? Jo, det var det namnet hon använde sig av när hon publicerade böcker för att som kvinna kunde man inte bli lika framgångsrik på det konservativa 1800-talet. Tack vare hennes framgångar kunde Victoria spendera en del tid i Köpenhamn där hon blev olyckligt kär. Detta kan vara en av anledningarna till att hon tog sitt liv 1888 men det kan också vara pressen att vara kvinna och ständigt behöva gömma sitt riktiga jag och låtsas vara en man.

Själv tycker jag att Victoria verkade vara en stark kvinna då hon lyckades i en bransch dominerad av män trots sin tuffa uppväxt och även för att hon ständigt kämpade för kvinnors rättigheter. Det är det jag gillar mest med henne, att hon stod upp för sig själv och inte lät någon annan bestämma över henne. Än så länge har jag inte läst något av denna inspirerande kvinna, men nu har jag fått upp ögonen för henne och skulle kunna tänka mig att läsa något av hennes verk.
Harry Martinson av Linn


Martin gick och grät.Varför han grät glömde han sedan eftersom åren gingo,men det låg sorg på granen och gölen teg väl utan spår av fåglar, och så fanns det något i världen  som aldrig kom tillbaka.


Så skriver Harry Martinsson i den kända roman Nässlorna blomma som handlar om en liten föräldralös pojke. Pojken Martin är en berättelse som egentligen handlar om Harry själv, hur han som liten pojk miste båda sina föräldrar pappa dog och mamma emigrerade till Amerika. Kvar i Blekinge blev den lilla Harry.

Harrys uppväxt var kantad av många svårigheter och hemska minnen, han vandrade runt bland olika familjer med ett litet bylte under armen, på den tiden hade man inte ens en personlig väska. Att få bo tillsammans med okända människor har naturligtvis präglat hans liv, det har blivit flera berättelser som berör.

Det som känns spännande och fascinerande är den enorma livsresa som Harry gjorde. Att som liten bli utauktionerad som fattighjon, till att få kliva in i dom fina rummen och ta emot Nobelpriset i litteratur 1974. Harry satt även själv med i Svenska  Akademin, det blev diskussioner och Harry fick en del kritik i samband med Nobelpriset. Detta var något som Harry tog mycket illa vid sig av, några år senare valde han att ta sitt liv


Harry har en enorm inlevelse och är duktig på detaljer i sitt skrivande det har naturligtvis en koppling till hans upplevelser i livet. Harry gjorde många spännande saker i sitt liv trots sin svåra uppväxt, eller var det där han fick sin enorma kraft att våga ta utmaningar? 
Som 16 - åring gick han på en båt som tog honom ut på nya äventyr. Efter några år blev det andra utmaningar, som luffare vandrade han runt i Sverige med några få ägodelar på ryggen.


1929 gifte sig Harry med sin kärlek Moa Martinsson, även hon var författare vilket säkerligen gjorde att deras äktenskap gavs lite extra krydda av härliga diskussioner,händelser och fantasier.


Som författare är min uppfattning att han var mångsidig men faktiskt också modern med tanke på  diktsamlingen i science fictionstuk där rymdskeppet Aniara lämnar jorden.  Många av hans berättelser är självupplevda, han skrev även dikter och romaner. För att nämna något av det han gjort , Nässlorna blommar,Vägen ut,Vägen till klockariket,Spökskepp, Resor utan mål och Kap farväl.


Att jag valde Harry Martinsson kanske inte var så konstigt när jag ser tillbaks på hans liv. Jag är som person oerhört fascinerad av människors egen styrka och kraft att överleva och leva! Trots svåra förhållanden eller om det är så att en del människor finner en kraft och bärs fram av den. Jag har inte själv läst några av hans verk, men vem vet, Nässlorna blommar  känns spännande.

Vilhelm Moberg av Felicia



  Vilhelm Moberg


Vilhelm Moberg föddes 1898 i Algutsboda i Småland. Han dog 1973 och han blev 75 år. Innan vi började med svenska författare så hade jag ingen aning om vem Vilhelm Moberg var, men jag har sett " Utvandrarna", "Invandrarna" och "Nybyggarna" serierna som har gjorts av hans böcker och dom är väldigt bra. Men jag tycker att han verkar va snäll och en omtyckt person, iallafall vad jag har läst. Jag vet också att han hade det svårt hemma, att det var trångt ( ett rum och kök) och att han hade sju syskon som alltid förde oväsen, speciellt när han försökte göra läxorna. Han hade det också svårt i början att slå igenom som författare.

Vilhelm ville så gärna åka till Amerika, precis som hans släktingar, för att finna jobb och lycka. Han hade fått en biljett av hans släktingar i Amerika. Men hans föräldrar skulle bli förtvivlade. För tre söner hade de fått och två av dem var döda, och då var det bara Vilhelm kvar så man fattade ju att de inte ville skicka honom till Amerika. De försökte allt för att få honom att stanna kvar i Sverige. De lovade han skulle få gå på folkhögskola som han alltid har vilja gått på, även om de inte hade råd med det.


Det jag tycker bäst om med Vilhelm och som jag har fastnat extra för är historian bakom alla hans böcker, att det är så äkta och hur han berättaMr om hur det verkligen var på den tiden, att det var svårt men att det gick. Jag gillar också att han var ärlig med sina böcker, han ljuger inte och hittar inte på olika saker som han tror ska passa in i böckerna. 

Jag har inte läst någon av hans böcker, än iallafall, men jag skulle faktiskt vilja läsa nån bok av honom någon gång. Då blir det antagligen nån av de fyra serierna.

Det finns alltid något negativt och positivt med alla författare, ibland kanske mer negativt än positivt som tex. att dom super, tar självmord eller bara hatar allt och alla. 

 Men Moberg söp sig aldrig medvetslös eller tog självmord som många andra författare, vilket jag tycker är strongt gjort av honom. Det jag tycker om med honom är att han aldrig gav upp, även om han hade det jobbigt i början, men det gick ju bra, eller hur? Vilhelm sa en gång " En gång journalist - alltid journalist" och efter han sa det för första gången så har han alltid stått vid det. 


"När en politiker säger att vi
sitter i samma båt så var på
din vakt. Det betyder att det
är du som ska ro."
 

  
Esaias Tegnér av Ricky

Tjooo breee bloggen. Idag ska jag skriva lite om Esaias Tegnér och då kanske ni undrar vem är det? Jo det är en gammal gubbe som föddes 1781 i Värmland och dog 1846, han blev alltså 64 år gammal. Han var på den tiden den största diktaren i Sverige. Han föddes som son till en kyrkoherde. Den unge Esaias bedrev studier och arbetade tidsvis som privatlärare. Han plugga i Lund och tog akademisk examen på kort tid. 1812 blev han lärare i grekiska. Ett par år senare utnämndes han till biskop i Växsjö där han verkade till sin död. Esaias var vädligt politiskt insatt då han satt i riksdagen som representant för prästskapet.


Två väldigt kända dikter/berättelser som Tegnér skrev är Svea och Frithiofs saga.
Svea är en dikt som han skrev när Ryssland tog Finland från Sverige. I dikten anklagade han svenska folket för att ha vara bortklemat. Han försökte också väcka ny anda. Han gjorde det genom att skildra de fornstora dagarna när svenskarna visade att de var beslutsamma och hade kraft under vikingatiden. Esaias var en gubbe som beundrade hjältar och genier. Svea vann Svenska Akademiens stora pris.


Frithiofs saga blev en oehrhört populär och känd bland folket. Berättelsen handlar om ett triangeldrama. Sagan utspelas i forntida Norden. Bondsonen Frithiof förälskar sig i kungadottern Ingeborg. Kungadotterns  bröder försöker hindra dem att gifta sig vilket Frithiof var förbannad över. Bondsonen Frithiof blev förbannad och for ut på vikingafärd, han trotsa till och med gudarnas vilja. Under tiden blir Ingeborg bortgift till en gammal kung. När kungen dör och Frithiofs förenats med gudarna och sig själv kan de älskade till slut få varandra.
Frithiofs påminner väldigt mycket om Tegnér själv. Båda var trotsiga.
Boken kom ut i många upplagor och översattes till många språk.


En glädjekälla för Tegnér var själva diktandet. Han hade mycket enkelt att uttrycka sig poetiskt. Hans stil på skrivandet var klart och balanserat. Tegnér sa att litteraturen främst kännetecknas av klarhet och enkelhet.
Esaias Tegnér verkar som en väldigt duktig diktare och verkar skriva väldigt intressanta saker i hans dikter. Jag är själv inte så mycket för dikter men denna gubben verkar skriva intressanta saker i alla fall, något jag kanske kan tänka mig att läsa.

onsdag 20 maj 2015

Karin Boye av Olivia

"Ja visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka?"


Så börjar en av Karin Boyes kända dikter. Men vem var hon egentligen, den där Karin Boye?

Karin Boye var flickan som hellre satt inne och läste böcker istället för att vara ute och leka med sina yngre bröder. Hon var flickan som kunde läsa vid fem års ålder. Det var hon som redan kunde alla svaren i skolan och dessutom kunde hon dem på rim. Det var hon som begick självmord vid ynka 40 år. Trots detta hann Karin med fyra diktsamlingar och fem romaner under sitt korta liv.

Vad var det som gjorde henne så känd? Vilka är hennes verk?
År 1922 var året Karin debuterade med sin diktsamling Moln. Efter den följde diktsamlingar så som Härdarna och För trädets skull. I hennes dikter går verkligheten samman med drömmen och hon slits med en ovisshet om vilken väg hon ska välja.

Redan som liten kände sig Karin annorlunda - hon gillade tjejer, hon hade ångest och hon ville bli frisk och normal. Därför gjorde Karin olika psykoanalyser och hon åkte även till Berlin. I Berlin fick hon se hur den nazistiska ideologin växte fram på nära håll. Det kom att bli grund till hennes mest kända roman - Kallocain. Det är en spännande bok som innehåller kritik mot ideologier så som nazism och kommunism. Den handlar om den mardrömslikande tillvaron i ett totalitärt samhälle där huvudpersonen har uppfunnit en sanningsdrog.

Men vad hände mer i Berlin då?
I Berlin träffade Karin en judisk kvinna. De åkte tillbaka till Sverige, men väl där fungerade inte förhållandet så bra. I början var Karin lycklig, men det gick snabbt över.

Var det ingenting som kunde göra henne lycklig?
Jo, det fanns en person, en gammal väninna i Alingsås. En gammal kärlek flammade upp till liv. Karin skulle kunna bli hel och fri. Men när väninnan håller på att dö i cancer kommer självmordstankarna som funnits där ända sen hon var liten.

1941 tog Karin Boye sitt liv, endast 41 år gammal. Nu var hon äntligen fri från sin ångest och fri från känslan att vara annorlunda.

"Lyssnar jag, hör jag livet fly
ständigt snabbare nu.
De lugna stegen bakom -
död, det är du.

Förr var du långt borta -
jag höll dig alltför kär.
Nu, när jag inte längtar längre,
nu, är du här."
Moa Martinsson av Agnes


Helga Maria, som sedan kom att kallas Moa Martinson, föddes 1890 i Östergötland. Hennes mamma var piga och Helga växte upp utan hennes pappa som ansågs var av “fin” släkt. Helga växte upp under dåliga ekonomiska förhållanden. Hon gick ut skolan med klassens högsta betyg, men ändå var det inte hon som fick studera vidare, utan stadens rikemansson.


Så småningom gifter sig Helga och får snabbt 5 söner. Mannen använder sina pengar på sprit och Helga upplever än en gång fattigdomens ondska. En dag hittas två av hennes söner döda, sorgen blir mycket för sönernas pappa som så småningom begår självmord. Helga börjar skriva för att bearbeta sin sorg. Hennes första bok är pigmamma, men den ges inte ut förens flera år senare. Redan här kan man uttyda den enorma psykiska styrka denna kvinna hade.


Några år passerar och Helga möter Harry. De gifter sig inom kort och Helga byter namn till Moa, som en omstart. Det är under detta namnet som hon sedan ger ut sina böcker . Harry har en hemsk barndom som han inte vill minnas, men tack vare Moas envishet lyckas hon hjälpa honom att skriva om detta, som tillslut resulterar i hans två bästa böcker. Elva år senare går dock även detta äktenskap i kras.


De flesta utav Moas böcker bygger på egna upplevelser. Hon skriver mycket om den tappra, flitiga och ansvarsmedvetna kvinnan. Hon skildrade mycket av hennes fattiga barndom och kvinnornas utsatthet i hennes böcker. Många kvinnor kände igen sig i hennes böcker, vilket gjorde henne mycket populär. Hennes mest kända bok är “mor gifter sig” som är en del utav en triologi. Jag har läst ett utdrag ur denna bok, vilket kändes som att kastas tillbaka till 1900-talets verklighet. Hennes berättarstil är mycket nära talspråket och Moa skriver främst romaner.


Moa var engagerad även politiskt sett, hon skrev ett stort antal debattartiklar, framförallt om kvinnornas situation. Hon gick även med på hennes förste mans politiska möten, och männen lyssnade till henne även om hon var kvinna, de ansåg att hon faktiskt hade vettiga saker att säga trots allt.

Jag själv har aldrig läst någon hel bok av Moa, men jag har reagerat mycket positivt på hennes enorma vilja och kämparglöd. Jag har fastnat för hennes envishet och styrka. Hon visade gång på gång för männen att kvinnor faktiskt också har en röst som borde bli hörd och behandlad likvärdig. 1964 avled Moa. Hennes vilja att kämpa för hennes åsikter och psykiska styrka är något som alla borde lära sig att ta efter än idag, drygt 50 år senare.

Karin Boye-Madde

Karin Boye var en otrolig person. Hon hann med massor under sin livstid. Hon lärde sig läsa tidigt, i skolan svarade hon på alla frågor i rim, samt debuterade som författare vid en ålder av 22 år. Hon var även lesbisk, trots att det enligt svensk lag var förbjudet, till slut tog hon sitt eget liv ute i skogen, endast 41 år gammal.

Jag känner igen mig mycket i Karins liv. Jag tror att Karin ganska tidigt kände att hon var annorlunda, när hon var mindre höll hon sig gärna för sig själv och läste böcker. Det kan jag också känna igen mig i. Ibland kan jag också känna mig annorlunda och deppig, men ibland kan det kännas hur bra som helst, vad jag har förstått var Karin Boyes liv likadant.

Karin blev ju också kär första gången väldigt tidigt, i en tjej! Jag tror hon ganska snabbt förstod att det inte var normalt (vilket det inte var på den tiden) och kände sig då ännu mer utanför och konstig. Såklart mår man inte bra och då började hon skriva texter och dikter. Det gjorde jag också när jag mådde som sämst.

En dikt som tilltalar mig mycket och som är väldigt känd är "Ja visst gör det ont". Den tycker jag handlar mycket om att det kan göra ont att växa upp men sedan väntar en underbar tid.

Karin har också skrivit en välkänd bok som heter Kallocain. Kallocain handlar om en person som som uppfinner en sanningsdrog, har man tagit den drogen kan man inte ljuga. Denna boken skrev Karin som en protest mot det som hände i Tyskland runt 40-talet. Detta visar att hon också vågade vara sig själv och stå för det hon tyckte.

Men till slut blev det för mycket för henne. Hon gick ut i skogen och försvann. Några dagar senare hittade man henne med en giftflaska bredvid. Karin Boye blev 41 år.

"Ja visst gör det ont när knoppar brister,
 varför skulle annars våren tveka?"

måndag 18 maj 2015

Selma Lagerlöf av Molly

Tänk att en liten flicka från Östra Ämtervik i Värmland med medfödd höftskada blev världsberömd, valdes in i svenska akademin och var den första kvinnan som fick ett nobelpris! Selma Lagerlöf vår svenska författarinna, legenden.

Hon växte upp med sina syskon på gården Mårbacka men kunde inte alltid vara med och leka eftersom hon hade sin medfödda höftskada. Selma blev lite av en ensamvarg. Istället för att gå på dans där hon visste att hon inte skulle bli uppbjuden, satt hon och läste böcker, skrev berättelser och lyssnade på historier och sägner av sin farmor. Redan som liten hade Selma bestämt sig för att bli författare.

Hon upptäcktes av en gäst vid ett bröllop där Selma läste upp en bröllopsvers som imponerade på alla. Gästen, Eva Fryxell, såg till att Selma sökte till lärarutbildningen i Stockholm. Detta mot Selmas fars önskan, men något som Selma känt sig evigt tacksam för under åren. Hon utbildade sig och arbetade som lärarinna under 10 år. Genombrottet kom när hon vann en romantävling med några kapitel ur sin bok Gösta Berlings saga.

Efter detta genombrott började Selma skriva mer och mer.  Några av hennes världskända böcker och verk är t.ex Jerusalem l och ll, ( som hon fick inspiration av genom en resa hon gjorde och där hon beskriver människor som sålt allt och flyttat till Jerusalem för att starta en religiös koloni ), Kejsaren av Portugallien ( en psykologisk värmlandsberättelse om sviken faderskärlek ) och Nils Holgerssons underbara resa ( där hon fick i uppdrag att skriva en läsebok för folkskolan. Det resulterade i den fantastiska sagan om pojken Nils som blir en pyssling och upptäcker hela Sverige på en gås rygg ). Dessutom har hon skrivit några romaner och noveller.

Många tycker att Selma var en fantastisk författare genom hur hon skrev och använde fantasi och övernaturlighet i sin berättelser. Hon kunde skildra människoöden på ett trovärdigt sätt.Genom sina framgångar kunde hon köpa tillbaka gården Mårbacka som gått ur familjens ägo vid pappans död. Det kunde nu återigen vara en kvinna som ägare över gården.  Senare efter att Selma har tagit emot nobelpriset i litteratur, hade hon möjligheten att renovera om hela huset och anställa de som tidigare arbetat där. Gården var också ett ställe som Selma kunde få inspiration av till att skriva. Hon la bara händerna mot väggen så kom berättelserna till henne, sen var det bara att skriva ner dem på hennes alldeles speciella sätt.

Numera kan vi se hennes ansikte på vår tjugolapp. Där ser man även Nils Holgersson flyga på gåsen, men där finns också en bild på en vagn som Selma sitter i på väg till sin pappas grav för att lägga dit några blommor. Hennes pappa skulle fyllt 100 just den dagen som bilden togs.

tisdag 12 maj 2015

Esaias Tegnér av Therese

Jag har läst lite om Säffles egen Esaias Tegnér. Det jag har läst har gjort mig riktigt imponerad. Efter att hans far dog när han var liten fick hans mor det hårt att kunna ta hand om Esaias och hans 5 syskon. Det var det som gjorde att Esaias fick kasta sig ut i arbetslivet tidigt. Genom det blev hans talanger upptäckta och han kunde få den rätta utbildningen.

Det jag har lite svårt att förstå är hur någon som kom från lilla By socken kunde bli något så stort som Sveriges största diktare.

Jag är imponerad av hur mycket han hann med under sitt liv. Han hann vara skrivbiträde, privatlärare, tog en akademisk examen, professor i grekiska och biskop i Växjö. Hur sjutton hann han med det där på 64 år?

Och hur blev Esaias så känd då? Det var genom hans kärleksberättelse Frithiofs saga som han verkligen nådde ut till läsarna. Boken översattes i flera olika språk och blev riktigt populär. Hur gick det till? När hann han skriva boken? Jag antar att han tog all sin lediga tid och satt och skrev. Det var ju de som va hans största intresse. Han blev glad av att skriva dikter och gjorde därför det.  Det är klart att man förstår det. Man gör ju helst det som är roligt och som man blir lycklig av.

Det är kul att se hur mycket han betytt för Säffle och att vi är stolta över vad han åstadkommit. Det visar sig genom minnesstenen i Kyrkerud och att vi döpt ett område i Säffle för Tegnér.

Det var riktigt kul att få veta mer om vår Esaias och jag trodde inte han var så stor och berömd som han faktiskt var.

Tegnérs mest kända verk är Det eviga. I dikten använder han Det sanna, Det rätta och Det eviga. För att avsluta det här inlägget kommer första stycket ur det eviga.

Väl formar den starke med svärdet sin värld,
Väl flyga som örnar hans rykten;
Men någon gång brytes det vandrande svärd
Och örnarna fällas i flykten.
Vad våldet må skapa är vanskligt och kort,
Det dör som en stormvind i öknen bort.

onsdag 6 maj 2015

August Strindberg av Solveig



August Strindberg, vem var denne store författare? 
Han föddes 1849  som son till en köpman och en kvinna som varit en tjänsteflicka. Moderns kliv uppför samhällsklasstegen gjorde henne underlägsen sin man och Strindberg ansåg sig vara tjänstekvinnans son och inte köpmanssonen.En av hans självbiografier heter Tjänstekvinnans son och i den skildrar han sin barndom.

Strindberg föddes i en tid då mycket hände i Sverige, nya idéer och maskiner tillkom och vetenskapen frodades. Strindberg var ett barn av sin tid och detta kan man se i hans författarskap. Han är en av de första naturalistförfattarna i Sverige. Naturalismen skildrar verkligheten och är en fortsättning på realismen. När man läser om vem Strindberg är slås man av hans kvinnosyn och hur han i många av sina verk skildrar hur komplicerad relationen mellan en kvinna och en man kan vara. Han tar ofta mannens parti och visar att kvinnan bara är till besvär, men samtidigt är han en av de som kämpar för kvinnans rösträtt.

Trots sin kvinnosyn gifter sig Strindberg tre gånger. Den första frun heter Siri von Essen och med henne får han tre barn. Flera gånger under sitt liv flyr Strindberg Sverige och bosätter sig utomlands. Detta gör han bl a under äktenskapet med Siri. De är inte speciellt lyckliga och äktenskapet knakar i fogarna. Strindberg anser att äktenskapet är en kamp mellan könen och återigen tar han parti för mannen och kvinnan får utstå hans hat. 1891 skiljer sig paret men två år senare gifter han om sig med österrikiskan Frida Uhl och de får en dotter tillsammans. Äktenskapet blir kort och redan 1897 går de skilda vägar. 1901 kommer Harriet Bosse in i Strindbergs liv och de gifter sig och får en dotter, men äktenskapet tar slut redan 1904. 

Under sitt sista äktenskap skriver Strindberg självbiografin Ensam och i den beskriver han hur han känner sig avskydd av allt och alla. Var det verkligen på det sättet? Var Strindberg avskydd? Nej, egentligen var det inte så, men han hade med sina pjäser Fadren och Fröken Julie blivit känd som den store kvinnohataren både i Sverige och utomlands. Han var inte bara kvinnohatare utan han hatade även hundägare, eftersom hundar var, enligt honom, ett skadedjur som bara lortade ner, men hans åsikter om hundar bottnade i att han var rädd för dem. 

När det gäller Strindbergs författarskap så skriver han i många olika genrer. Här hittar vi dramatik, romaner, poesi, noveller och brev. Hans första pjäs hette Mäster Olof och skrevs 1872, men det stora genombrottet kom med den samhällskritiska romanen Röda Rummet 1879. Sedan följer en lång rad alster och Strindberg är den förste yrkesförfattaren i Sverige, dvs han kunde försörja sig på sitt skrivande. Andra kända alster är Hemsöborna, Inferno och En dåres försvarstal.

Vad är det då som gör Strindberg så stor? 
Först och främst är det hans sätt att måla med språket. Han moderniserade språket och han använder sig av ett mer vardagligt språk i sitt skrivande.Han inspirerades av sitt eget liv och han avslöjar sig själv när han skriver. I Giftas skriver han om äktenskapets komplicerade form och den romanen skriver han när han och Siri har det knaggligt tillsammans. Inferno handlar om den livskris han hamnar i efter skilsmässan från Frida Uhl. Strindberg fick aldrig något Nobelpris för sitt författarskap men på sin födelsedag den 22 januari 1912 hyllas han av studenter och arbetare och han får även ta emot en stor summa pengar som man har samlat in, man kallar det "Folkets Nobelpris".

1907 startar Strindberg Intima teatern, idag känd som Intiman, och där sätter han upp sina egna dramer. Den 14 maj 1912 dör August Strindberg och han begravs 5 dagar senare. Hans begravning följs av 60 000 människor så han var nog inte så avskydd trots allt, denne författare, konstnär, vetenskapsman och fotograf.